Wijn selectie Australië

De Wondere Wereld van Australische Wijn: Een Reis door Wijnregio’s

Australië is een land dat bekend staat om zijn diverse en hoogwaardige wijnen, met een breed scala aan stijlen en smaken. Laten we een reis maken door enkele van de belangrijkste wijnregio’s van Australië en ontdekken welke wijnen je daar het beste kunt kiezen.

Barossa Valley: Krachtig en Iconisch

Barossa Valley, gelegen in Zuid-Australië, is een van de beroemdste wijnregio’s van het land. De regio staat vooral bekend om zijn Shiraz. Barossa Shiraz is krachtig en vol, met rijke smaken van donker fruit, chocolade, specerijen en een hint van vanille door rijping in eikenhouten vaten. Deze wijnen zijn perfect voor bij gegrild vlees, barbecue en rijke stoofschotels. Barossa Valley produceert ook uitstekende Cabernet Sauvignon en GSM (Grenache, Shiraz, Mourvèdre) blends.

McLaren Vale: Rijk en Elegant

McLaren Vale, eveneens in Zuid-Australië, produceert ook geweldige Shiraz, maar de wijnen hebben vaak een iets andere stijl dan die uit Barossa. McLaren Vale Shiraz is rijk en elegant, met tonen van donker fruit, kruiden en soms een ziltige minerale ondertoon door de nabijheid van de zee. De regio staat ook bekend om zijn Grenache en Cabernet Sauvignon, die vol en fruitig zijn. Deze wijnen passen goed bij een breed scala aan gerechten, van gegrild vlees tot mediterrane gerechten.

Yarra Valley: Koel en Verfijnd

Yarra Valley, in de buurt van Melbourne in Victoria, staat bekend om zijn koele klimaat wijnen. De regio produceert uitstekende Pinot Noir en Chardonnay. Yarra Valley Pinot Noir is elegant en verfijnd, met delicate aroma’s van aardbeien, kersen en aardse tonen. Deze wijnen zijn perfect voor bij gevogelte, zalm en lichtere vleesgerechten. De Chardonnay’s zijn fris en complex, met smaken van citrus, witte perzik en een subtiele eikenstructuur, ideaal voor bij visgerechten en romige sauzen.

Margaret River: Gebalanceerd en Complex

Margaret River, gelegen aan de westkust van Australië, staat bekend om zijn gebalanceerde en complexe wijnen. De regio produceert uitstekende Cabernet Sauvignon, Chardonnay en Sauvignon Blanc-Semillon blends. Margaret River Cabernet Sauvignon is vol en gestructureerd, met diepe aroma’s van cassis, zwarte bessen en kruiden, perfect voor bij rood vlees en stoofschotels. De Chardonnay’s zijn rijk en complex, met tonen van tropisch fruit, boter en eiken, ideaal voor bij romige visgerechten. De Sauvignon Blanc-Semillon blends zijn fris en aromatisch, met citrus- en tropische fruittonen, perfect voor bij zeevruchten en salades.

Hunter Valley: Klassiek en Verfijnd

Hunter Valley, ten noorden van Sydney, is een van de oudste wijnregio’s van Australië. De regio staat vooral bekend om zijn Semillon en Shiraz. Hunter Valley Semillon is uniek, met een lichte, frisse stijl in zijn jeugd, die zich ontwikkelt tot complexe, honingachtige en nootachtige aroma’s met de jaren. Deze wijnen zijn perfect voor bij zeevruchten en lichte gerechten. Hunter Valley Shiraz is elegant en medium-bodied, met aroma’s van rood fruit, specerijen en een vleugje peper, ideaal voor bij gegrild vlees en hartige stoofschotels.

Tasmania: Fris en Aromatisch

Tasmanië, het eiland ten zuiden van het vasteland, heeft een koel klimaat dat ideaal is voor de productie van frisse en aromatische wijnen. De regio staat vooral bekend om zijn Pinot Noir en Chardonnay, die vaak worden gebruikt voor hoogwaardige mousserende wijnen. Tasmanian Pinot Noir is fris en elegant, met aroma’s van rode bessen, kersen en een aardse ondertoon, perfect voor bij gevogelte en visgerechten. De Chardonnay’s zijn fris en strak, met tonen van citrus, appel en een vleugje eiken, ideaal voor bij zeevruchten en lichte gerechten.

Elke wijnregio in Australië biedt een unieke smaakervaring en een breed scala aan wijnen. Of je nu houdt van de krachtige Shiraz uit Barossa Valley, de elegante Pinot Noir uit Yarra Valley, of de gebalanceerde Cabernet Sauvignon uit Margaret River, Australië heeft het allemaal. Door de diversiteit aan terroir en druivensoorten, is het ontdekken van Australische wijnen een avontuurlijke reis voor elke wijnliefhebber. Cheers op je volgende Australische wijnavontuur!

 Enjoy your journey and cheers!